Nieuws

 • GEURENDE Planten

  1 november 2017

  Deze voordracht wordt gegeven door dhr. Verachtert, tuinjournalist en een van onze leden. Een voordracht om naar uit te zien, dt 23/3/2018

 • Snoeidemo

  28 januari 2018

  Praktijkvoordracht van dhr. Herreman , welke doorgaat in de tuin van dhr. Vermeire D. , Berendonkstraat. De aandacht gaat deze keer volledig naar het snoeien van kleinfruit. 24/3/2018 om 14.00 u, WORDT AFGELAST WEGENS OMSTANDIGHEDEN

 • Bijenhotels maken

  30 maart 2018

  Op 7/4/2018 gaan we onze bijen/insekten - welke het toch al moeilijk hebben- een handje helpen door het maken van verblijfplaatsen. Wie laatst naar de voordracht over geurende planten is geweest heeft ook al een zakje bloemzaden voor de bijen ontvangen. Nu gaan we nog een stapje verder met deze hotels... Lees meer bij onze activiteiten.

 • Snoeidemo

  9 april 2018

  SNOEIDEMONSTRATIE OP 4 AUGUSTUS WORDT WEGENS OMSTANDIGHEDEN AFGELAST !

 • Restjes uit de tuin

  6 september 2018

  Recepten van deze voordracht kan je terugvinden onder de rubriek downloads (let wel : dit is een voorlopige versie). Succes ermee.
  Bestelformulier witloofwortelen en ajuin : zie rubriek downloads

 • Sportquiz

  10 oktober 2018

  Op vrijdag 12 oktober gaat de Sportquiz terug door, dit jaar met de klemtoon op wielerquiz.We starten om 20.00 uur, het inschrijfgeld bedraagt 20 € en er zijn tal van mooie prijzen te winnen.
  Meer info ? : Dhr. Vande Keere Eric, tel. 050/780387

 • Kruiden

  1 december 2018

  Een boeiende voordracht over de teelt en het gebruik van kruiden

 • Pannenkoekennamiddag + ZOOMAAR

  7 januari 2019

  Je kan nu al inschrijven voor onze jaarlijkse ledenvergadering: de pannenkoekennamiddag en een optreden van ZOOMAAR

 • Nieuwe vruchtgewassen

  4 februari 2019

  Bataat, yacon, wablief ? Jawel echte tuinhierders zullen er wel al van gehoord hebben, maar ook al geteeld ..., meer lezen ? ga naar onze rubriek activiteiten!

 • Kevers, wespen en bijen in de tuin : hun schroomlijk onderschat belang in de tuin

  16 maart 2019

  Onze voordracht over kevers, wespen en bijen in de tuin heeft een nieuwe datum gekregen: 21/3/2019 ipv 28/3/2019

 • RUILBEURS en ROMMEL- en PLANTENMARKT

  24 maart 2019

  Beste,
  Onze lenteruilbeurs van 18 mei 2019 gaat door op het terrein van OC De Kleine Beer en niet thv de fietsstalling in de Berenheemstraat of thv Het Rusthuis. Dit omwille van praktische reden dat op 19 mei daar ook (OC De Kleine Beer) de rommelmarkt plaatsvindt. !!!! ééndagsreis van 15 juni as : VOLZET !!!

 • Weekend 22 en 23 juni : Open Tuin

  15 juni 2019

  Zie rubriek activiteiten of info in uw brievenbus.

 • Eerstkomende activiteit: restjes verwerken onder de vorm van taarten bakken

  11 augustus 2019

  Creatief omgaan met de restjes uit onze tuin

 • Gebruik van de serre doorheen het jaar

  19 oktober 2019

  Eigenlijk wel een zegen als je beschikt over een serre, en een echte tuinhierder heeft dat uiteraaard...Maar gebruik hij dit ook wel efficiënt ?

 • Kookdemo's

  27 november 2019

  Dat onze kookdemo's geliefd zijn bij onze leden bewijst het nog maar eens : al snel werden de lijst ingevuld en momenteel zijn deze beide avonden volzet. Jammer voor wie er nog bij wilde zijn, toch nog maar eens informeren bij Eric, 050/780387, misschien is er wel iemand weggevallen.

 • PANNENEKOEKENNAMIDDAG

  13 januari 2020

  Zondag 26 januari is het terug zover : ons ledenfeest opgesmukt met pannenkoeken à volonté. De pannenkoeken worden zomaar in je bord gegoocheld door dhr. Koen Bossuyt. Je hoeft ze alleen maar op te eten...

 • Starttotuin - lessenreeks

  6 februari 2020

  Deze 4-delige lessenreeks kan de basis vormen voor een nieuwe hobby : tuinieren, maar ook voor onze gevestigde tuinders van TuinHier kan deze reeks nog heel verrijkend zijn... Warm aanbevolen !!! Zie ook onze rubriek "Activiteiten". Eéndagsreis : Dringend inschrijven als je interesse hebt , dit ivm betaling van voorschot voor de Floraliën

 • PROGRAMMAWIJZIGING

  15 maart 2020

  Gezien de Corona situatie worden alle activiteiten van TuinHier Beernem tot eind mei geannuleerd; maw geen Starttotuin les 4, geen wintersnoeidemonstratie en geen Kookactiviteit. Ook de bloemschikdemo van 16 april wordt geannuleerd. Dit betekent ook dat Eéndagsreis, de lenteruilbeurs en de Rommelmarkt Niet zullen doorgaan. Eveneens wordt de zomerzoektocht uitgesteld. Meer info volgt later

 • NIEUWS

  8 juli 2020

  We schrijven 28 oktober 2020 : alle media staat er bol van : corona slaat onverbiddelijk hard toe. Geplande voordrachten van onze vereniging komen terug op de helling te staan. De bloemschikdemo van 29 oktober werd reeds geannuleerd. Hou uw in-box van uw pc in het oog of check regelmatig onze website: zij zullen er steeds de meest actuele info vermelden ivm de werking van ons TuinHier. Ondertussen hou het veilig en denk ook aan de anderen. Groeten van het bestuur.

 • CORONA, corona,...

  6 november 2020

  Wij blijven maar geconfronteerd worden met dit hardnekkige virus...
  Wij staan ook met onze vereniging tegen een muur...
  Ook nu hebben wij onze geplande activiteiten moeten schrappen.
  Maar wij zitten ook niet stil : we denken nu ook al vooruit. In de eerste plaats dienen wij de lidgelden terug te innen , want een nieuw werkjaar , en hopelijk een beter, kondigt zich aan. Ondanks het mislopen van meerdere financiële inkomsten willen wij het bedrag van het lidgeld op hetzelfde niveau behouden als vorig jaar ,nl 20 €. Binnenkort mag je ons dus terug aan de deur verwachten of vind je een overschrijving in de brievenbus. Wij durven te hopen onze trouwe aanhang ook volgend jaar terug te mogen verwelkomen in onze afdeling. Wij - als bestuur - blijven positief en verlangen ook naar 'betere tijden' en aan iedereen : hou het veilig.

 • Wandelzoektochten

  16 mei 2021

  Onze zomerzoektocht loopt ondertussen al een eindje. En dit gaat nog gans de zomer door, nog tem 15 oktober .
  De wandelzoektocht bestaat uit 3 delen, elk max 5 km lang en in elk van onze deelgemeenten. Deelname is gratis en de zoektocht kan je downloaden vanuit de rubriek "Downloads" (zowel voor leden als niet-leden).
  In elk gedeelte dien je 5 foto's en 5 anagrammen terug te vinden. De foto's plaats je in volgorde van de wandeling alsook de anagrammen die juist schrijft op je antwoordformulier. De prijsuitreiking zal nog meegedeeld worden hier op de website of voor de leden via een info in de bus.
  Veel veel succes
  PS De bijhorende kaartjes zijn indicatief : de wegbeschrijving in de bundel primeert. Zie rubriek "Downloads". ER IS ONDERTUSSEN EEN AANPASSING IN DE ZOEKTOCHT

 • Sportquiz

  22 oktober 2021

  Op 22/10/2021 vindt onze jaarlijkse Sportquiz plaats , na een schrikkeljaar om gekende redenen. Iedereen is er terug van harte welkom. Deelnemen ?, neem dan contact op met dhr. Vande Keere Eric, 050/780387 of via e-mail: eric.vandekeere@telenet.be. Inschrijfgeld per ploeg : 25 €

 • RUILBEURS

  23 oktober 2021

  Zaterdag 23 oktober , 14.00 u , parking OC De Kleine Beer : dat is de locatie voor onze jaarlijkse herfstruilbeurs. Al onze leden zijn er welkom, al dan niet voorzien van ruilmateriaal. Voor deze gegeerde activiteit mag je uw "ruilmateriaal" (bloemen, planten, pompoenen, ...) aanbrengen vanaf 13.30 uur. Het ruilen zelf start stipt om 14.00 u. Neem wel zoveel als mogelijk uw leeggoed terug mee, waarvoor dank.

 • Voordracht over éénjarigen op 12 november

  30 oktober 2021

  Eénjarige bloemen of planten zijn dankbare planten om onze borders verder aan te vullen of perken te beplanten . Nog hetzelfde jaar worden we beloond met een bloemenzee...Iedereen welkom op deze voordracht. Lesgever van dienst is Dhr Vandenberghe Paul. Maar eerder , op 6 november kunnen alle bestelde witloofwortelen/ajuin opgehaald worden op de parking aan De Kleine Beer.
  We zouden ook met aandrang willen vragen dit daar te doen om 14.00 uur.

 • CORONA, corona,...

  1 december 2021

  Beste leden,
  we zitten ondertussen al in de vierde (jawel : 4de) coronagolf en dit is terug geen doetje. We merken overal verstrengingen zowel professioneel als in onze vrije tijd. Ook wij van TuinHier worden terug getroffen. We moeten terugschroeven, zo hebben we beslist om de kookdemo van 3 december nu niet te laten doorgaan. Deze wordt verplaatst naar hopelijk een beter moment: 25 maart 2022 hebben wij geprikt. Toch ook al enkele belangrijke data meegeven voor 2022: 14 mei 2022 : rommel- en plantenmarkt, 7 mei: Eéndagsreis naar de Gentse Floraliên. Maar ook voordrachten over hortensia's, ontharding van opritten, bodembedekkers liggen in het verschiet.

 • ????????????????????????????...

  15 februari 2022

  Ja hoor, eindelijk lijkt het einde van het coronatijdperk in zicht. En daar zijn we echt happy mee. We kunnen terug samen komen, we kunnen terug kletsen over ons fruit, de aardbeien, en de bloemen, en de plantenmarkt en , en, en ...In juni plannen we ook al een uitstap (hierover volgt nog meer info).
  Wij hopen alvast jouw terug te mogen verwelkomen op één van onze activiteiten.
  Groeten namens uw voltallig TuinHierbestuur

 • Een nieuw werkjaar is aangebroken...

  19 september 2022

  Regelmatig kan je terug deelnemen aan onze diverse activiteiten (voordrachten, kookles, ruilbeurs, enz). En we starten dit najaar met een boeiende voordracht over het wel en wee van witloof op 29 september. Breng regelmatig eens een bezoekje aan onze website, die zal terug op regelmatige basis aangepast worden.

 • VROLIJKE KERST EN EEN GELUKKIG NIEUWJAAR

  23 december 2022

  Met de bloemschikdemo van donderdag 22/12/2022 is alweer een eind gekomen aan onze laatste activiteit van het jaar 2022. Als bestuur willen wij er ons ook aan houden elk lid/ bezoeker van deze website een mooie kerst en einde jaar, alsook een gezond 2023 toe te wensen. En hopelijk mogen we elkaar terug ontmoeten op één onzer activiteiten in het jaar 2023. We kunnen alvast al een tipje van de sluier lichten: de pannenkoekennamiddag, onze rommelmarkt , terug een fietszoektocht deze zomer, een ééndagsreis mmw dhr. Verachtert (oa gekend als groenjournalist bij Het Nieuwsblad), en nog zoveel meer.

 • Rommel- en plantenmarkt

  22 februari 2023

  Hallo iedereen,
  De inschrijvingen voor de rommel- en plantenmarkt van 30 april as lopen al aardig goed. Wens ook jij nog deel te nemen, neem dan gerust eens contact op met iemand van het bestuur of via het telefoonnummer 050780387 (Dhr. Vande Keere). Verder verwelkomen wij ook Mevr. Kathy D'Huysser als nieuw bestuurslid van TuinHier Beernem. Kathy is woonachtig in Knesselare en wij zijn ervan overtuigd dat zij een meerwaarde zal betekenen voor onze vereniging.

 • KOOKDEMO

  2 mei 2023

  Eens lekker eten ?
  er zijn deze week 2 kookdemo's gepland bij TuinHier Beernem:
  op donderdag 4 en vrijdag 5 mei kan men aanschuiven bij een kookdemo met heel mooie menu:
  - een koud hapje en een hapje in een glaasje
  -feestelijks aspergesoep
  - een stukje vis met groene groenten en een bijpassend sausje
  - kalfsfilet met moestuingroentjes
  - eigentijdse chocolademousse
  - aangepaste wijnen , water en koffie
  een heel democratische prijs: 35 € voor leden, niet-leden betalen 42 €
  Interesse ? neem dringende contact op met dhr. Vande Keere op 050/780387 ivm beschikbaarheid

 • Eéndagsreis naar de Antwerpse Kempen

  16 mei 2023

  Op 16 en 20 juni gaan we erop uit !!!
  Onze ééndagsreis start met een bezoek aan de collectietuin De Kleine Boerderij in Merksplas. We worden gegidst door deze tuin opgericht door de plantenverzamelaar Jan Oprins. Er zal ook nog wat tijd over zijn om zelf op ontdekking te gaan. In het Tuincafe kunnen we tegen 12.00 u terecht voor onze lunch.
  Na de middag staat de Coöperatieve Hoogstraten op het programma. Ondanks de hectische wereld van de veiling zal het er behoorlijk fris zijn. Vergeet dus zeker geen pull of jasje.
  De laatste locatie die we bezoeken is de Bloempothoeve in Sint Gillis Waas bekend om zijn eetbare tuin als basis voor de "Garden Gin". Ook hier ruime uitleg en proevertjes.
  Onze reis wordt begeleid door Dhr. Marc Verachtert, die tevens ook lid is en een heel bekende persoonlijkheid in het landschap van de groenjournalisten. Kostprijs voor dit alles 65 € voor de leden. Enkel inschrijfmogelijkheid na telefonische contact met Dhr. Vande Keere Eric, tel 050/780387

 • **********OPEN TUINEN********

  18 juni 2023

  Laatste weekend van juni:
  bezoek 5 open tuinen van TuinHier Beernem, neem een kijkje voor meer info bij de rubriek ACTIVTEITEN.
  Zie ook bij de rubriek FOTO's

 • TUINBEURS LE MANOIR

  15 september 2023

  In het weekend van 15-17/9/2023 gaat de tuinbeurs Le Manoir door in de Fortstraat 15 te Beernem.
  Provinciaal TuinHier wordt vertegenwoordigd door onze afdeling. Breng jij ook een bezoekje ?
  Meer info : www.lifestylebeurzen.be

  Verzamel nu ook al uw tuinzaden. TuinHier Beernem start met een heuse ZADENBIB ism onze lokale bibliotheek.
  Zie ons najaarsprogramma voor meer info.

 • ZWERFVUILACTIE en ALGEMENE QUIZ

  23 september 2023

  Voor onze zwerfvuilactie worden jullie verwacht aan de parking Berenheem, togen over de ingang van het rusthuis Mariawende in de Rollebaanstraat. We starten om 14.00 uur waar we in verschillende ploegen worden verdeeld.
  BELANGRIJKE MEDEDELING: de geplande Algemene QUIZ van 13 oktober wordt geannuleerd daar een waterlek de Zaal in OC De Kleine Beer heeft beschadigd en momenteel niet verder kan gebruikt worden.

 • Voordracht : vaste planten in onze voortuin - OPGELET ONZE ALGEMENE QUIZ WORDT GEANNULEERD wegens de onbeschikbaarheid van de zaal

  2 oktober 2023

  Onze voortuin vernieuwen ? Welke grondsoort, zon/schaduw, zuurtegraad, ....?
  Met daarbij ook nog aandacht voor toekomst ivm de klimaatverandering. Kortom een voordracht die je niet mag missen.

 • HERFSTRUILBEURS / SAMENAANKOOP witloofwortelen en ajuin, parking OC De Kleine Beer

  9 oktober 2023

  Op 28 okt. gaat onze ruilbeurs van start om 14.00 uur ( uw planten-/ruilmateriaal kan je reeds aanvoeren vanaf 13.30 u) .Deze activiteit is er enkel voor onze leden en het ruilen is volledig gratis. Tevens kan je dan ook uw bestelling van witloofwortelen en ajuin daar ter plaatse afhalen en dit tot 15.00 u. Mogen wij sterk aandringen uw bestelling daar te komen afhalen. Uw bestelformulier kreeg je in uw brievenbus of kan je ook downloaden via onze website ('downloads'). OPGELET Dhr. Vermeire IS ENKEL TE BEREIKEN VIA HET GSMNR 0470880546 (en niet meer via het nr vermeld op het bestelformulier in uw brievenbus)

 • PRIJSUITREIKING VAN DE ZOEKTOCHT

  1 november 2023

  Op vrijdag 10 november vindt de prijsuitreiking van de zoektocht van deze zomer plaats. Locatie: Foyer van OC De Kleine Beer om 19.00u. We starten de avond met een kleine voordracht over oa kombucha, gevolgt door een pp-presentatie van de resultaten van de zoektocht en natuurlijk ook de prijsuitreiking. Noteer ook al de voordracht van 16 november over composteren en grondverbetering.

 • KOOKDEMO

  14 november 2023

  Voor de liefhebbers van onze kookdemo was het efkens reppen: op enkele dagen tijd was deze les volzet. Er is ook een reservelijst aangelegd, dus misschien...

 • BLOEMSCHIKDEMO

  27 november 2023

  Op 14 december gaat onze bloemschikdemo door. Mevr. Ghekiere Sabrina uit Knesselare zal met raad en daad tonen hoe zij haar kunstige stukjes in elkaar steekt. En achteraf worden deze stukjes dan nog eens verloot onder de aanwezigen. Iedereen van harte welkom.

 • VROLIJKE KERST EN EEN GELUKKIG NIEUWJAAR

  20 december 2023

  Beste leden, wij wensen jullie met ons voltallig bestuur alvast een gezond en vreugdevol tuinhierjaar 2024 toe. Dat elkeen een vredevolle en gelukkige feestdagen mag beleven. Grtjs en tot op één van onze nieuwe activiteiten (programma volgt).

 • Onze allereerste voordracht voor 2024

  10 januari 2024

  Een continue teeltopvolging voor onze teelten in de serre, zie rubriek activiteiten

 • Rommel- en plantenmarkt / PANNENKOEKENNAMIDDAG

  22 januari 2024

  Je kan nu al inschrijven voor onze rommel- en plantenmarkt van 28/04/2024, één adres: bij dhr. Vande Keere Eric, tel 050780387.
  Snel doen is de boodschap !!!
  Breng ook alvast een bezoekje aan de Zadenbib in de bibliotheek van Beernem.
  Pannenkoeken inschrijven ? Zie rubriek Downloads

 • Voordracht : snij- en droogbloemen

  11 februari 2024

  Donderdag 15 februari verwelkomen wij dhr. Naessens Joris in OC De Kleine Beer om 19.30 uur. Hij komt spreken over welke bloemen geschikt zijn als snij- of als droogbloemen, welke technieken bestaan er, wanneer plukken , etc. Jij komt toch ook ?
  Samenvatting ? zie rubriek 'downloads'

 • Bodemonderzoek

  19 februari 2024

  Op 6 maart krijgen wij bezoek van mevr. Annemie Elsen van de Bodemkundige dienst van België. Als geen ander kent zij het belang van onze bodem en die ware aard van onze bodem bepaald in grote mate onze teelten. Deze voordracht wordt samen met de Landelijke Gilde georganiseerd. Aanvang 20.00 u in OC De Kleine Beer. Van harte welkom.

 • Voordracht : vermeerderen van planten met de klemtoon op het stekken ervan

  14 maart 2024

  Deze voordracht gegeven door dhr. De Kinder Guy leert ons op een eenvoudige manier een massa geld te besparen door zelf planten te vermeerderen; zaaien, scheuren maar ook stekken van planten is een boeiende manier om onze tuin te verrijken met planten allerhande of onze vrienden ermee te plezieren. OC De Kleine Beer , donderdag 21 maart aanstaande. Je komt toch ook ?

 • ZWERFVUILACTIE

  23 maart 2024

  Bij deze een uitnodiging van onze volgende activiteit: de zwerfvuilactie: reeds enkele jaren dragen we bij aan deze actie om onze gemeente een beetje properder te maken en ook om onze bewoners bewust te maken dat afval niet thuis hoort langs de weg. Samen met de KWB Beernem, Gezinsbond Oedelem-Beernem en de Milieu Adviesraad gaan we terug op pad. Vertrek om14.00 uur aan de parking van het Sint-Lutgartinstituut , Rollebaan 10 te Beernem en dit op 13 april.

 • Ruilbeurs / Rommel- en Plantenmarkt

  25 april 2024

  Komend weekend is een top-weekend voor TuinHier: op zaterdag komt de ruilbeurs aan bod: vanaf 13.30 u mag je al je ruilmateriaal aanvoeren , het ruilen zelf gebeurt pas om 14.00 uur. Deze activiteit is er enkel voor onze leden. Nadien kan je ook - indien gewenst iets komen drinken aan de bar. Plaats parking OC De Kleine Beer.
  En op zondag gaat terug onze grote Rommel- en plantenmarkt door in en rond OC De Kleine Beer. We kunnen je nu al meegeven dat alles (zowel binnen als buiten ) volzet is. Kom gerust eens 'vlooien' tussen alle aanbiedingen, of geniet van een drankje, een gratis pannenkoek met koffie voor onze leden of een braadworst. Een hartige babbel in onze 'cafetaria', het kan allemaal op deze mooie dag.

 • Eéndagsreis

  29 april 2024

  De rommel- en plantenmarkt is nog maar net gepasseerd en de volgende activiteit kondigt zich al aan:
  met een groep van 46 mensen gaan we op stap : bezoek aan een sierteelt- en azaleakwekerij , bezoek aan de likeurstokerij De klok om de dag af te ronden met een bezoek aan het Industrieel Museum Zeeland. Voor deze reis - waarbij een ontbijtje, een middagmaal en avondmaal inbegrepen zijn- vertrekken we om 8 uur aan het O.C. De Kleine Beer.
  En op 14 mei gaan we dit nog eens herhalen met een tweede groep.

 • DRINGEND BERICHT : Voordracht 16 mei 2024

  11 mei 2024

  De voordracht over het zadengebruik in onze groentetuin zal niet kunnen doorgaan. Een andere spreker - Dhr Verplanken Wilfried - zal komen spreken over "ziekten en plagen in onze tuin". Welke schimmels en insecten belagen onze groenten en onze bloemen

 • Bonsai , iets voor jou ?

  10 juni 2024

  "Boom in pot" is de letterlijke vertaling van het woord bonsai. Maar zou het ook iets voor jou zijn ? Leer alvast de basisprincipes over het kweken, snoeien, bedraden enz, enz. En misschien heb je er wel een boeiende hobby bij.